Hapkido

A hapkido egy koreai harcművészet.

Amíg a taekwon-do az ütő-rúgó iskolát, addig a hapkido a dobó-feszítő-csavaró iskolát képviseli, rengeteg rúgástechnikával. Az önvédelmi technikákat ugyanolyan hatékonysággal kell tudni használni, mint a rúgástechnikákat.A hapkidót Magyarországon 2001 óta gyakorolják.

Nevének eredete

  • hap:harmónia, összehangolás vagy összejövetel
  • ki: életenergia, erő
  • do: ösvény vagy út

A hapkido szó tehát az „elme, a test és a világegyetem szellemének összehangolását” jelenti. Szó szerint: az erő (ki) és harmónia (hap) útja (do).

Sajátosságai

A hapkidót kemény és finom technikák is jellemzik; ennek köszönhető a minden helyzetben fennálló, állandó készenlétet kiváltó erőegyensúly. A kemény technikák közé tartoznak az ütések, rúgások, csapások és blokkok, míg a lágy technikák a könnyed és folyamatos körkörös mozgással egyesítik az ellenfél erejét.

Mozgásanyaga

A hapkido mozgásanyaga: eséstechnika, légzéstechnika; önvédelem csuklótámadások, ruhafogások, fojtások, lefogások, ütések, rúgások és eszközös támadások ellen, eszközhasználat, illetve töréstechnika.

Az eséstechnika lényege a félelem nélkül való, biztonságos esés elsajátítása. Az önvédelmi gyakorlatok szolgálnak a szabadulások, illetve a csukló-, kar- és lábfeszítéseken, illetve csavarásokon alapuló technikák tanulására; a haladóbbak ismerik a különféle dobásokat és az idegpontokat is.

Az eszközös támadások elleni gyakorlatok késes és pisztolyos támadási formákra adnak megoldási variációkat. A leggyakrabban oktatott eszközök a rövid bot, a hosszú bot, a sétabot és a legyező. Az elsajátított ismeretek illusztrálásra kedvelt módszer a töréstechnika.


A tagfelvétel folyamatos! Korhatár 6-60 éves korig!

Az edzés időpontokhoz kattints ide!

Video: 

F1 Box - eredeti F1 termékek - original F1 products Dogdivat kutya-macska kellékek